Параграф22 Daily

§22 Новини

В Русия отнеха лицензиите и на Ганзакомбанк и Идеалбанк

Руската Централна банка (РЦБ) отне, считано от 17 април 2015 г., лиценза за осъществяване на банкови операции на две малки местни кредитни институции - ОАО "Ганзакомбанк" (Санкт-Петербург) и московската Идеалбанк, съобщиха от регулатора.

По данни на РЦБ, Ганзакомбанк не е спазвала изискванията на банковото законодателство срещу прането на пари, получени по престъпен начин или използвани за финансиране на тероризма, в т. ч. и чрез прикриване на информация за финансови операции, подлежащи на задължителен държавен контрол. При това кредитната институция се е оказвала междинно звено в сложни схеми за осъществяване на значителни по обем съмнителни транзитни операции от нейни клиенти. Мениджмънтът и собствениците на банката не са предприели никакви мерки срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

Съгласно заповед на РЦБ, в Ганзакомбанк е назначена временна администрация със срок на пълномощията до назначаването на конкурсен управляващ (квестор) или на ликвидатор. Пълномощията на изпълнителните органи на трезора са напълно прекратени.

По размера на своите активи към 1 април 2015 г. Ганзакомбанк е заемал 648 място в руската банкова система.

Заради капиталов недостиг и липса на ликвидност е отнет банковият лиценз на незначителната московска кредитна институция Идеалбанк. Според РЦБ, Идеалбанк е провеждала високорискова кредитна политика, като е инвестирал привлечените от населението и фирмите средства във високорискови активи. След като е изпълнила изискванията на регулатора за съответствие на заделените задължителни резерви на поетите рискове, банката е загубила значителна част от своя капитал и е престанала да изпълнява изискванията за минимална капиталова адекватност. Мениджмънта и собствениците на банката не са предприели никакви мерки за подобряване на ситуацията.

Със заповед на Банката на Русия в Идеалбанк е назначена временна администрация до избирането на конкурсен управляващ или на ликвидатор. Пълномощията на изпълнителните органи са напълно прекратени.

По размера на своите активи към 1 април 2015 г. Идеалбанк е заемала едва 792 место в банковата система на Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във