Параграф22 Daily

§22 Новини

В САЩ тръгна първото дело за Понци схема с биткойни за 4,5 млрд. долара

Според съдебните документи Трендън Шейвърс е събрал над 760 000 биткойнa като инвестиции чрез своята фирма в периода от септември 2011 г. – септември 2012 г. Инвестициите са оценени на над 4,5 млрд. долара, изчислени при курса на биткойна в периода, когато е действала схемата, предава БТА.

32-годишният Шейвърс е обвинен в измама с ценни книжа, за което може да получи максимална присъда от 20 години затвор, и измама с използване на електронни средства, за която може да получи още 20 години затвор и глоба от до 250 000 долара. Жителят на Тексас е продавал ценни книжа, свързани с биткойни, от дома си в Маккини, като е обещавал на инвеститорите до 7% седмична лихва. Накрая поне 48 от общо 100-те инвеститори са изгубили цялата или част от инвестицията си.

Системата е била класическа Понци схема. Шейвърс е взимал биткойни от нови инвеститори, за да плаща на влезли в схемата по-рано инвеститори, сочат съдебните документи. Шейвърс е прекратил дейността на фирмата си през август 2012 г.

По време на търговията в петък стойността на един биткойн, измерена чрез индекса на CoinDesk, спада с 1,44 на сто до точно 344 долара.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във