Параграф22 Daily

§22 Новини

В СГС тръгва делото за фалита на КТБ

Състав на Софийски градски съд гледа днес от 10 часа делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка, съобщават от пресцентъра на водещата магистратура.

Спорът за лиценза на КТБ завърши без конкретното решение на Върховния административен съд, тъй като общо 7-те висши административни съдии и двама от тричленния състав и петима от петчленния прецениха, че основните акционери на банката нямат правен интерес да обжалват решението на централната банка, с което беше отнет лицензът на КТБ. Според магистратите, сред които е и председателят на ВАС Георги Колев, такъв интерес има само самата банка, която обаче, след поставянето под особен надзор, се управлява доскоро от квестори, а сега от временни синдици. На особено мнение беше съдия Соня Янкулова, според която необсъждането на възраженията на "Бромаг" на Цветан Василев, Bulgarian Acquisition Company на Оманския фонд и двамата по-дребни акционери-жалбоподатели по стандартите на европейското право представлява отказ от правосъдие.

След прекратяване на делото от Върховния административен съд, без да дочака да бъде сезиран, по своя инициатива съдията от СГС Иво Дачев възобнови процеса за несъстоятелността на КТБ и го насрочи за днес. Призовани са всички заинтересовани държавни институции и основните акционери. В началото на заседанието те трябва да кажат съгласни ли са казусът, който е от висок обществен интерес и стана причина за поредица от законодателни решения, квалифицирани дори като извънредни, да се гледа в присъствието на медии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във