Параграф22 Daily

§22 Новини

В Шумен неутрализираха група, изготвяла и пласирала неистински документи

Служители от сектор “Противодействие на икономическата престъпност” към ОДМВР- Шумен неутрализираха група, занимавала се с изготвяне и пласиране на неистински документи. В полицейското управление са задържани Г.А./39г./ от село Каспичан, Е.А./46г./ от София, К.А./32г./ от Шумен, М.М./33г./ от Велики Преслав и шуменците Р.М./46г./, П.М./40/. След упорито разследване, на 5 март на различни адреси в Шумен, София, Велики Преслав, Каспичан и Бургас били предприети претърсвания и обиски. В дома на П.М. криминалистите намерили неистински лични карти, заготовки за лични документи, празни бланки за паспорти, консумативи /фолио, хартия, служещи за производство на неистински български и чужди лични документи/, матрици за лични карти, принтер, пещ за изпичане на документи, компютърни конфигурации, ламинираща машина, ултравиолетови лампи за нагряване. Открити са и химически вещества, с които се произвеждали документите. Намерени са и унищожени лични документи.  От жилището на Р.М. са иззети различни по вид документи, между които и дипломи за завършено образование, истинността на които предстои да бъде изяснена с експертизи.Открити  са компютърни конфигурации, сим карти, карти с флаш памет, принтер.

В автомобили, ползвани от останалите четирима  и обитавани от тях жилища са намерени и иззети множество вещи и документи, доказващи съпричастността им към незаконното производство и пласиране на неистински лични документи. Открити са банкноти, истинността на които ще бъде установена в хода на разследването.

Тази нощ, при претърсване на жилище в Бургас, обитавано от  Г.А./39г./- жителка на с. Каспичан, са открити неистински паспорти и голяма сума в евро и долари. Тя е региситрирана  в полицията за използване на неистински документи, документна измама, сделка на чужди имоти с неистински подписи, вкарвала е в обръщение неистински документи. К.А./ 32г./ от Шумен е участвал в грабеж на казино през 2011 година, година преди това е унищожил чуждо имущество. В досието на Р.М./46г./ фигурират: измама, изнудване, кражба, вещно укривателство, управлявал е автомобил след употреба на алкохол. П.М. е участвал в организирана престъпна група през 2008 година, когато му е наложена присъда за наркотици, известен е на униформените с изнудване, установяван е да управлява след употреба на алкохол.

В хода на разследването е установено, че неистинските документи са се продавали на различни цени. В зависимост от клиента сумите  са варирали между 300 лева и 1000 евро.
По случая е образувано е досъдебно производство за престъпление по член 308 ал. 2 от НК. С разпореждане на прокуратурата мярката за задържане на Р.М. и П.М. е удължена на 72 часа.

Работата по документиране на престъплението продължава под надзор на прокурор от Районна прокуратура- Шумен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във