Параграф22 Daily

§22 Новини

В Силистра осъдиха условно общинар, взел подкуп, и мъжа, който му дал парите

Двама мъже, предадени на съд от Окръжната прокуратура - Силистра, бяха признати за виновни и осъдени от състав на Окръжния съд в града съответно за получаване и за даване на подкуп. Съдът уважи искането на двамата подсъдими и делото беше разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие.

Бившият директор на дирекция „Местни данъци и такси“ в община Тутракан А. Б. получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години за това, че приел дар, който не му се следва, за да не извърши действия по служба, което след редуцирането беше намалено на 2 години. Другият подсъдим по делото С.А., дал подкуп на ръководния служител в Общината, получи същото наказание. Изтърпяването и на двете присъди се отлага с 3 години изпитателен срок на основание чл. 66, ал. 1 от НК. Всеки от двамата ще трябва да заплати и глоба в размер на 300 лева. Освен това А.Б. беше лишен от правото да заема отговорна държавна или обществена длъжност.

През 2019 година той бил привлечен като обвиняем, а по-късно предаден на съд от Окръжна прокуратура–Силистра, за това, че като длъжностно лице поискал пари от гражданин, за да бъде занижена оценката на луксозния му автомобил с цел заплащане на по-малък данък. 40-годишният към онзи момент С.А. предложил и дал подкуп в размер на 255 лева на тогавашния директор на дирекция „Местни данъци и такси“ в община Тутракан. За своето деяния мъжът също бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по НК.

Присъдата подлежи на протест или обжалване пред Апелативен съд–Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във