Параграф22 Daily

§22 Новини

В София не се прави абсолютно нищо за пътната безопасност, сочи експерт

Абсолютно нищо не са прави за пътната безопасност в София. За последните 2 години жертвите от пътни инциденти са нараснали със 100 процента. Столичната община напълно е игнорирала дейността и препоръките на Консултативния съвет по пътна безопасност, подчерта пред Радио София директорът на Института за пътна безопасност Богдан Милчев.

По думите му преди да бъде преизбрана за кмет на София Йорданка Фандъкова е обещала конкретни неща за пътната безопасност, но нито едно не е изпълнено. „Виждаме, че маркировката липсва навсякъде. В София не се работи при отнемане на предимство. Това е в пъти по-честа причина за инциденти в столицата, отколкото несъобразената скорост. Предложихме всички проекти и ремонти да минават през одит по пътна безопасност. Фандъкова пое този ангажимент, но нищо не се прави. Трябваше да се създаде звено, което да извърши инспекция на цялата пътна система на София, да идентифицира най-опасните места и те да бъдат подобрени. И това не се направи“, отбеляза той.

Богдан Милчев съобщи, че от началото на 2020 г. в Столичната община са постъпили над 400 сигнала за нередности – липсваща маркировка, неправилно поставени знаци, нужда от мантинела, несинхронизирани светофари по кръстовища. „Това, което г-жа Фандъкова е обещала, трябва да го изпълни. Ако не -  да си ходи. Създаденият съвет от около година не функционира и ние ще го напуснем“, допълни Милчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във