Параграф22 Weekly

§22 Новини

В Софийски районен съд има двоен стандарт

На специална пресконференция днес активистът на АБВ Румен Петков обяви, че ще изпрати във Висшия съдебен съвет (ВСС) разпореждането на Софийски районен съд (СРС), с което, поради несъставомерност, е прекратено наказателното производство по тъжбата му срещу автора на публикация във вестник "Галерия". Нещо повече, Румен Петков планира също така да изпрати преведено копие от това разпореждане в посолствата на държавите-членки на ЕС, както и в ЕК.


Става въпрос за прословутата статия от в. "Галерия" от преди месец, в която се твърди за записи, свидетелстващи за срещи между Румен Петков, Бойко Борисов и Георги Първанов, на които се обсъждало създаването и финансирането на АБВ. Малко след това главният редактор на "Галерия" Кристина Патрашкова отказа да предостави поисканите от прокуратурата записи, с мотив, че държателите им са се отказали от първоначалното си намерение да ги предоставят.


Румен Петков е можел да заведе гражданско дело срещу "Галерия" и да иска обезщетение за вреди, но той е предпочел да подаде тъжба, с която твърди, че е станал жертва на престъпление от частен характер - клевета, осъществена чрез разпространяване на позорящи обстоятелства. Според Петков, разпореждането на съдия Мирослав Георгиев от СРС за прекратяване на наказателното производство по тъжбата му е несъстоятелно - "и в детайлите на мотивите, и в стилистиката".

Facebook logo
Бъдете с нас и във