Параграф22 Daily

§22 Новини

В Средец арестуваха и осъдиха благоевградчанин, печелил в сивия сектор на паричната обмяна

На 5 август Пламен Иванов влязъл с медицинска маска, възползвайки се от пандемията, в игрална зала в центъра на града. Там той заговорил 27-годишна служителка и на развален български, наподобяващ македонски, поискал от нея да обменят дребни за едри пари. Той имал 600 лв. на банкноти от по 20 лв. Младата жена се съгласила и съответно той й дал пачка с банкноти. Тя ги преброила, но установила, че сумата не е 600, а 580 лв. Връщайки му парите, той се извинил искрено и добавил пред очите й още една банкнота от 20 лв. и отново дал на момичето парите за преброяване. Този път сметките били точни. Тя върнала обратно парите на Иванов, за да ги преброи отново и той, като накрая отново върнал пачката на служителката. Тази размяна на парите действа разконцентриращо и е част от изпипаната, но вече жестоко остаряла схема на чейнчаджийството, при която при последното връщане след преброяване, парите вече са многократно по-малко.

Точно така станало и при случая в Средец. За да е сигурна схемата обаче 52-годишният благоевградчанин допълнително разсеял младата жена, като я заговорил на изхода на играланата зала, питайки я учтиво къде се намира автогарата. Връщайки се вътре, служителката на игралната зала проверила отново парите, които се оказали с 320 лв. по малко и от 600 лв. изведнъж сумата е станала 280 лв.

Тя подала моментално сигнал в полицията, че е измамена. Бързата реакция на служителите от РУ-Средец помогнала да се достигне до измамника само в рамките на няколко часа. Очевидно не от Бургаско, ръководството на участъка се свързало с други участъци из страната, откъдето станало ясно, че мъж с подобно описание е издирван от поне 4 различни Областни дирекции на МВР. Никъде досега обаче полицаите нямали достатъчно добро описание, което да помогне при разпознаването на Пламен Иванов. Съдбновно обаче в Средец номерът на измамника не минал, защото ликът му бил уловен от видеокамера секунди преди да сложи маската си и да се запъти към игралната зала в центъра на града.

Разполагайки със снимков и видеоматериал, само няколко часа по-късно униформените открили 52-годишния мъж и го арестували за 24 часа. Той е направил пълни самопризнания и върнал откраднатата сума. Още по-добрата новина обаче е, че в рамките на задържането му, в Районния съд в Средец влиза за разглеждане делото му. Така реално от извършването на измамата, през разпознаването му от полицията, до ареста му, та чак до произнасянето на присъда, са минали не повече от 12 часа, което е своеобразен рекорд.

Пламен Иванов е осъден от РС-Средец на 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във