Параграф22 Daily

§22 Новини

В старо Търново посрещали Нова година с офицерски балове и сладоледена торта

С благотворителни балове в Старо Търново са посрещали Нова година преди десетилетия. Градските първенци се събирали на хълма Царевец, а офицерите от 18-и Етърски пехотен полк организирали пищни тържества с парадни униформи – картината описва Тодорка Недева, главен уредник в музей „Нова и най-нова история“ във Велико Търново.

Старите търновци са имали и специална сладоледена торта за новогодишната нощ, а за да си честитят настъпването на празника, за жителите на старата столица било въпрос на чест да изпратят на близки и приятели празнична картичка с изглед от града.

Старите търновци са отбелязвали настъпването на новата година по европейски - с балове и пищни тържества. Първоначално са ги наричали нощни забавления, защото тези събития били сравнително непознати за градското битие в началото на миналия век, разказва Тодорка Недева.

Празник и благотворителност

„За първи път търновското туристическо дружество „Трапезица“ започва да налага модата на баловете, при това не само свързано с почерпка, но и с благотворителни цели, което отличава до известна степен баловете, които се правят в другите обществени институции.“

На 13 декември 1903 година за първи път членовете и настоятелството на туристическото дружество канят жителите на града на подобно тържество. Балът събира 173 лева, а сумата се оползотворява за родолюбиво начинание - благоустрояване и залесяване в района на руския паметник, намиращ се на хълма Света гора.

„Така за всеки новогодишен бал, който не е задължително да бъде точно в деня на Нова година (правил се е обикновено по-рано), всяка година се е решавало точно за каква благотворителна кауза ще бъдат събрани сумите. Било е въпрос на престиж търновци да дарят по-голяма сума, защото по този начин те се грижат за благоустрояването на града си, но и се надяват, че с този благотворителен жест ще измолят от Новата година за себе си и за своите близки по-голямо щастие, благоденствие и уважение сред останалите великотърновци“, отбелязва музейният уредник.

Традицията с благотворителните балове, поставена в старо Търново от туристическото дружество, продължава и днес, близо 120 години след първата проява. Сумите се използват за облагородяване на туристическите местности около старата столица.

Офицерските балове

Най-пищни от времето на царска България са били офицерските балове, организирани от елитните търновски офицери от 18-и Етърски пехотен полк. На тези балове се е гледало с респект и са били издигнати в култ, защото повечето участници в тях са били дейци за национално обединение. Първоначално те са се провеждали в така нареченото офицерско събрание, а след това и във военния клуб, пояснява  историкът Тодорка Недева.

Самите помещения са се украсявали колкото пищно новогодишно, толкова и патриотично. По стените били поставяни кокарди, знамена, портрети на монарха и неговото семейство.

„Облеклото е задължително парадно, офицерско. Дамите задължително са облечени стилно, изискано. По-голямата част от тоалетите им се доставят от чужбина. Това, което е интересно да се знае, че офицерските балове в Търново са затворени, на тях могат да присъстват само отбрани членове, дори не всички офицери са имали право на достъп до офицерските балове“, подчертава Недева.

Свои балове в миналото са имали и градските първенци на старата столица. И докато офицерите са се събирали в центъра на града, то управниците, индустриалците, интелигенцията и политиците са празнували на хълма Царевец.

Новогодишната трапеза 

„Това най-често е ставало в туристическа хижа на крепостта „Царевец“. Салонът на хижата се е украсявал много пищно, менюто е било разкошно. Не липсвали и блюда, които са приготвяни от участниците в новогодишния бал, но това е било само тогава, когато те са можели да предложат някои по-изискани, засукани сладкиши, както тогава са ги наричали, и които са се правели по западен образец. Печеното прасенце и киселото зеле като гарнитура са задължителни за новогодишната трапеза на старите търновци“, разказва още Тодорка Недева.

Отбраното общество е празнувало и с много торти. Любопитен факт е, че за първи път именно търновци са опитали за Нова година сладоледена торта, посочват историците. Сладкото ледено изкушение е било дело на известния в миналото търновски сладкар Кръстьо, който е държал най-елитната сладкарница „Виктория“ на главната улица в града.

Торта с формата на часовник

„Много често той е приготвял своите торти, сладоледени, под формата на часовник, стрелкичките на който са се доближавали до 12 часа. По този начин е трябвало да се подсили тържествеността на изпращането на старата и посрещането на съответната нова година. Правил е също така и много патриотични новогодишни торти, от блатове. Една от новогодишните му торти е представлявала Балдуиновата кула, на която се изписвала старата година и очакваната нова година. По този начин той е искал да подчертае, че търновци, точно търновци посрещат по търновски и с един от търновските символи новата година“.

Въпрос на чест е било за старите търновци да изпратят честитка за Нова година до близки и приятели, с което да изкажат пожелания за здраве и успехи, изтъква Тодорка Недева. Картичката обаче имала и друго послание.

Картичка с изглед от града

„Нашият град се отличава от всички останали български градове по това, че много често търновци изпращат като поздравление за настъпването на Нова година не традиционни новогодишни картички, а картички, които съдържат панорамни изгледи на Търново. По този начин те са искали да приобщят своите близки с празнуването в родния град и да подчертаят, че Търново все пак заема важно място в живота на България и е достойно да бъде използвано като селище, което също честити новата година на всички великотърновци, намиращи се извън пределите на родното си място“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във