Параграф22 Weekly

§22 Новини

В Страсбург арестуваха джихадисти

Полицията и жандармерията в източния френски град Страсбург задържаха предполагаеми джихадисти, заподозрени, че са пътували до Сирия, съобщи полицейски източник.


Между петима и десетима души бяха арестувани в страсбургския квартал „Мейно“. Следствието цели засега да установи дали тези лица са пътували до Сирия в края на 2013 г. с намерението да водят там джихад, посочва АФП.


Франция подкрепя въстанието в Сирия и взе наскоро мерки да „разубеди“ и „накаже“ френските кандидат-джихадисти – явление, което трудно би могло да се пренебрегне.


Правителството откри по-специално безплатен телефон, чрез който семействата на такива хора могат да алармират властите.


Според източник, запознат със случая, близо 780 жители на Франция са заминали за Сирия,за да се влеят в джихадистките редици, или са на път за тази страна, а трети вече са се върнали оттам.


Установено е, че са загинали едва трийсетина, добавя той.


В началото на май правителството съобщи, че в Сирия се сражават 285 французи. От Франция е твърде лесно да стигнеш с кола или автобус до границата между Турция и Сирия и после да я преминеш – така се избягва контролът по летищата и човек не привлича вниманието на разследващите, посочва АФП.


Във Франция вече са образувани десетки съдебни дела във връзка с подобни случаи. Разузнавателните служби се опасяват, че след завръщането си някои участници в сирийските боеве може да организират атентати във Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във