Параграф22 Daily

§22 Новини

В съда китайци си търсят 4,5 милиарда долара от Украйна заради Мотор Сич

Китайската компания Skyrizon и други инвеститори от КНР чрез съда ще поискат от Украйна поне 4,5 милиарда долара за загуби, понесени от украинския производител на самолетни двигатели Motor Sich. Това се казва в изявление, публикувано в понеделник от Skyrizon в социалната мрежа WeChat. „Китайските инвеститори поискаха да признаят Украйна в нарушение на двустранното инвестиционно споразумение и да изплатят на ищците пълно обезщетение за всички понесени загуби в размер на повече от 4,5 милиарда долара“, се казва в съобщението.

В него се уточнява, че инвеститорите от КНР "не изключват възможността за продължаване на искове за допълнителни щети". По установени процедури те подадоха иск в Арбитражния съд в Хага. „Ние винаги се надяваме на добра воля и помирение, но никога не се поддаваме на силен натиск и ще използваме всички възможни законови средства, за да защитим решително нашите законни права и интереси“, се казва в изявлението.

През 2016 г. китайските инвеститори придобиха 56% от акциите на Motor Sich PJSC, а през август 2019 г. внесоха документи по сделката за одобрение в Антимонополния комитет на Украйна. Акциите на китайски инвеститори бяха задържани от Службата за сигурност на Украйна. На 28 януари 2021 г. президентът на Украйна Владимир Зеленски въведе в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за санкции срещу китайската компания Skyrizon и нейния ключов акционер, китайския гражданин Ван Джин. Китайското външно министерство отговори с искане да се зачитат правата на китайските инвеститори.

В края на март тази година Зеленски подписа указ за национализация на Мотор Сич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във