Параграф22 Daily

§22 Новини

В Съдебната палата Иван Гешев се закле като главен прокурор

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев встъпи официално в длъжност, след като положи клетва на официална церемония в Съдебната палата. На нея присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и магистрати. Иван Гешев благодари на прокурорите за подкрепата и призова за повече дела в работата и по-малко думи.

Гешев беше избран за главен прокурор с 20 гласа "за" и 4 "против" след две гласувания във Висшия съдебен съвет. До прегласуването се стигна след като президентът Румен Радев върна кандидатурата му в съвета заради липса на реално състезание. Гешев беше единствен кандидат за поста, а процедурата около избора му провокира поредица от протести и контрапротести. Румен Радев върна предложението на Висшия съдебен съвет, но съдебните кадровици го потвърдиха, след като дублираха резултата  - 20 гласа "за" и 4 "против" кандидатурата на Иван Гешев. Държавният глава подписа указа, но поиска разговор за прокуратурата.

Президентът не присъства на днешната церемония по встъпване в длъжност на Гешев.

На критиките срещу избора си Иван Гешев отговаряше с обяснението, че идват от олигарси с медии и дела, а за подкрепите казваше, че са оценка за работата на прокуратурата: „Разделителната линия е дали спазваш закона, независимо от кой олигархичен кръг си. Това дали някой ме хвали, дали не ме хвали, дали прави нещо за мен не е критерий за нищо. Критерият, който следва да бъде за цялата прокуратура и всички български прокурори, следователи и съдебни служители е дали някой нарушава закона и да следва процедурите, които са уредени в закона. Това е критерият, няма друг критерий“, декларира Иван Гешев.

Досегашният обвинител номер едно Сотир Цацаров, който ще оглави Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), посочи какво очаква от своя наследник начело на прокуратурата: „Очаквам да продължат всичките тези досъдебни производства, при които бяха засегнати хора, считани за недосегаеми до момента. Очаквам в същото време силни резултати в борбата с битовата престъпност -  нещо, в което и ние, и МВР имаме много да дължим на гражданите, а той показа, че има силна загриженост за това. И най-сетне, очаквам от него, противно на много други очаквания, необходимата реформа в прокуратурата да бъде извършена“.

По-късно днес се очаква Иван Гешев да председателства за първи път заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, което е последно за тази година.

Кой е Иван Гешев?

Той има над 23 години юридически стаж в Прокуратурата на Република България. Професионалната му кариера в съдебната система започва на 1 февруари 1995 г. като помощник-следовател в Столичната следствена служба. На 21 май 1996 г. Гешев става следовател в службата. В периода от 17 април 2006 г. до 11 май 2012 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура, като от 01 юни 2009 г. е командирован в Софийската градска прокуратура. След проведен конкурс, с решение на ВСС, Гешев е повишен в длъжност „прокурор“ в Софийската градска прокуратура. Със заповед на Апелативна прокуратура – София от 16 октомври 2013 г. е командирован в Окръжната прокуратура в Перник за срок от три месеца. Със заповед на главния прокурор от 9 юни 2016 г. е командирован в Специализираната прокуратура.

В периода от 19 юли 2016 г. до 16 юли 2018 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура. С решение на Прокурорската колегия от 4 юли 2018 г. е назначен на длъжност заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във