Параграф22 Daily

§22 Новини

В съдебната система се води мръсна война, твърди адвокат Екимджиев

"Виждаме какво се случва последните дни с бежанците. Хора от едно село прогониха семейства с малки деца, в същото време се разбира, че полицията е малтретирала бежанци. Слушаме една година как представители на българските институции наричат бежанците главорези, канибали, и какви ли не, а прокуратурата безучастно мълчи. Комисията за защита от дискриминация толерира лумпени и фашизоиди, които проверяваха личните карти на роми и бежанци в центъра на София. Същото бе и отношението към протестиращите през миналата година граждани, които бяха малтретирани, притискани, привиквани за проверки без основание, посочи адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев в интервю за сайта Faktor.bg, цитирано и от редица други медии. Материалът е под заглавие - "Един клан, зависим от Пеевски и ръководен от Цацаров разчиства сметки". 


"Прокуратурата не свършва и не започва с мандата на един или друг главен прокурор. Тя е институция и има приемственост. И във всеки един момент ръководителят на тази централизирана и пирамидална институция е отговорен за случващото се в нея, независимо кога е започнал мандатът му. Щом си поел тази отговорност или са те сложили, или си се оставил да те сложат, за да ти дърпат конците, ти трябва да си готов да отговаряш на всички въпроси, които са от обществен интерес."


Този принцип трябва да бъде приложен и за мандата на Борис Велчев, казва Екимджиев. "На него сега му е много удобно аристократично да е оставен в безвремието и безделието на Конституционния съд, след като изпълни мисията нищо да не прави начело на прокуратурата. Сега Цацаров или трябва да има доблестта да каже безобразията, които са вършени, или по-скоро пропуските, които са направени по времето на Борис Велчев, или просто да понесе отговорността за последиците."


В момента в съдебната система се води една мръсна война, в която няма добри, казва още Екимджиев. "Не вярвам да има мислещи и информирани хора, които да си въобразяват, че става дума за последователност, законна цел или възвишени идеи, в името на които се води тази война. Просто гледаме един гаден филм в стила на Тарантино, в който няма позитивни герои, всички са престъпници".


Случаите с отстраняването на Камен Ситнилски и Веселин Пенгезов са илюстрация за това. "Уволнението на Ситнилски е ярък пример в това отношение. Поведението им бе арогантно, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) показаха, че независимо какво ще мисли обществото, те ще направят каквото те са решили", казва Екимджиев, който е адвокат на Камен Ситнилски по жалбата му в Страсбург. "В случая с уволнението на Камен Ситнилски законът е грубо погазен. За отстраняване на член на ВСС се изискват най-малко две трети от членовете на 25-членния ВСС, а те приеха, че 16 гласа са достатъчни за уволнението на Ситнилски."


Мислещите хора, които следят събитията, колкото и да са идеалистично настроени, не биха могли да имат илюзия, че делата се водят обективно, защото е ясно, че "на участниците в този театър на абсурда дори не им пука какво ще си помислят гражданите", заявява Екимджиев.


"Според мен става дума за разпределяне на властови ресурс между различни кланове в съдебната система и по-специално във Висшия съдебен съвет и административните ръководства на някои възлови съдилища. Ако наистина се действаше принципно от страната на ВСС и главния прокурор Сотир Цацаров, който фактически ръководи този орган, Роман Василев нямаше отдавна да бъде обвинител. Имам предвид показните арести, които извърши на бившия военен министър Николай Цонев, на Тенчо Попов и други гафове. Очевидно е, че няма принципност и последователност, защото става въпрос за разчистване на Авгиевите обори в съдебната система - един клан, силно зависим от Делян Пеевски и ръководен от Сотир Цацаров, който успя да си извоюва много сериозни позиции във ВСС, си разчиства сметката със свои конкуренти. Това става без оглед на закон и Конституция. Ако може това разчистване на сметки да стане в рамките на закона - добре, но ако не може - законът се прекрачва безогледно. Смея да твърдя, че г-н Цацаров така действаше и като ръководител в Пловдив."


"Не искам да влизам в конспиративни теории, не бих се наел да очертавам силуети на кланове, защото нещата в съдебната система са много преплетени. Но начинът, по който се действа показва, че определени прокурори са лобирали, примерно, за Камен Ситнилски. Тогава бихме могли да говорим условно за клана на Ситнилски, който в момента е в немилост и трябва да бъде изчистен. Подобно нещо се случва и със съдия Веселин Пенгезов. Този човек, вместо отдавна да е осъден или оправдан, делото му се държи 4 години на трупчета, за да бъде активирано в момент, когато е удобно на главния прокурор."


"Ако тази война обслужваше обществения интерес, тя щеше да се води с легитимни средства. Защото не може легитимни цели да се постигат с незаконни средства. А фактът, че това е една мръсна война, в която средствата не се подбират, показва, че обслужва единствено частни и корпоративни интереси, а не идеята за справедливост, за по-добра съдебна система и върховенство на закона."


"Отстрелват се" избрани екземпляри, които очевидно са идентифицирани като по-опасни и неподатливи на дресировка, а други - се толерират, въпреки катастрофалните им нарушения, казва Екимджиев, като отново дава за пример Роман Василев. Вероятно има възможност тези, които остават, да бъдат поставени на къса верижка, предполага още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във