Параграф22 Daily

§22 Новини

В световната икономика всяка година влизат по трилион долара от търговия с наркотици

В световната икономика всяка година се инвестират около 1 трлн. долара, получени от незакония бизнес с наркотици, заявил първият зам.-началник на руската Федерална служба за контрол върху наркотиците (ФСКН) Владимир Каланда, съобщава информационната агенция РИА „Новости“.

Освен това наркополицаят е посочил, че по данни на ООН, по време на финансовата криза от 2008 г., над 452 млрд. наркодолари са били инвестирани бързо в най-крупните банки на света за поддържане на необходимото им ниво на ликвидност. Според Владимир Каланда, за вкарване на мръсните пари от търговията с наркотици в кредитните институции са били използвани най-вече електронните платежни системи.

Каланда освен това е отбелязъл, че в сивия сектор, свързан с търговията с наркотици, „оперативно се реагира на иновации, които реално способстват за развитието на икономическите отношения“. По неговите думи, „търговията с наркотици през интернет е започнала значително по-рано отколкото търговията с други стоки“.

В заключение Каланда е призовал държавите да се обединят в борбата с наплива на наркопари към реалната икономика за да не се допусне криминализация на финансовия сектор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във