Параграф22 Daily

§22 Новини

В Свиленград привлякоха като обвиняем турски гражданин за незаконно превеждане през границата на сънародник

Районна прокуратура - Свиленград привлече като обвиняеми по бързо производство И.Й.,  на 48 г., турски гражданин, за  това, че на 20 септември 2020 г., през ГКПП - Капитан Андреево – шосе, превел през границата на страната, от Република Турция в Република България, турски граждани, без разрешение на надлежните органи, като за превеждането е използван лек автомобил, марка „Рено“ - престъпление по чл. 280, ал. 2,т.1, т. 3 и т. 4, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че И.Й, който живеел в Белгия, бил на гости на свои близки в гр. Истанбул, Турция. През това време той се запознал с турския гражданин Е.К., който го помолил да го вземе, когато си тръгне за Белгия. Е.К. обяснил на И.Й., че няма необходимите документи, за да напусне легално Турция, но жена му живеела в Белгия и имал огромно желание да отиде при нея. Обвиняемият И.Й се съгласил да го закара в Белгия срещу сумата от 5 000 евро, която следвало да получил при пристигането там.

На 19 септември 2020  г., около 23 ч., двамата тръгнали от гр.Истанбул и на около 20 км от турско-българската граница, И.Й. укрил Е.К. в специално пригоден тайник с кухина – зад задната седалка,  на управлявания от него лек автомобил, марка Рено, с белгийска регистрация. При извършена проверка от граничните полицаи на ГКПП – Капитан Андреево, на 20 септември 2020 г., било установено, че обвиняемият превозва незаконно чужд гражданин без необходимите документи за пътуване.  

Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград се извършват активни действия по разследването. Обвиняемият И.Й. е задържан за срок до 72 часа с постановление  на наблюдаващия прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във