Параграф22 Weekly

§22 Новини

В Търново гледат делото срещу бившия директор на ТЗ ''БОП''

Окръжният съд във Велико Търново ще заседава по делото срещу бившия директор на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" Орлин Тодоров. Предходното заседание бе отложено заради искания на адвокат Ирена Божурска за събиране на няколко справки. Тя направи общо осем доказателствени искания. По-голямата част от тях са свързани с изготвяне на справки за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо различни лица. Съдът уважи част от исканията.


Срещу Орлин Тодоров са повдигнати три обвинения. Едното обвинение е за това, че като началник на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" - Велико Търново, той е разгласил информация по служба по досъдебни производства. Другото обвинение е, че като служител в сектор "Криминална полиция" при Районно управление "Полиция" - Горна Оряховица и началник на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" - Велико Търново, злоупотребил и направил опит да злоупотреби със служебното си положение.


Третото обвинение срещу него е, че склонил длъжностни лица, да нарушат свои служебни задължения във връзка с правораздаването по досъдебно производство.


Орлин Тодоров бе задържан на 11 март 2011 година заради изнасяне на информация, представляваща държавна тайна. Той лежа в следствения арест в Ловеч повече от една година с постоянна мярка "задържане под стража" , наложена от Апелативен съд - Велико Търново. След което бе освободен, първо, под домашен арест, а след това - и под парична гаранция.


Делото е в размер от 34 тома, а само обвинителният акт е над 100 страници. Приблизително толкова е и броят на разпитаните свидетели.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във