Параграф22 Daily

§22 Новини

Валентин Божков обвинен в безстопанственост, пуснат с подписка

Шефът на Изпълнителна агенция Автомобилна администрация Валентин Божков е обвинен за умишлена безстопанственост и е пуснат на свобода с най-леката мярка за неотклонение подписка , съобщи адвокатът му Христо Георгиев.


Той обясни, че обвиненията към клиента му са изключително неясни, засягат някакви негови действия в периода 2012-2013 година и все още не може да се каже какви точно данни има прокуратурата срещу шефа на автомобилната агенция.


Валентин Божков е бил арестуван във вторник заедно с други 12 служители, сред които и неговота секретарка. В нощта на вторник срещу сряда е имало претърсване на офисите на агенцията, което е продължило до ранните часове на нощта. Досъдебното производство се води за подкуп, макар че Божков е обвинен за безстопанственост.


Разпитите на част от обвинените бяха извършени в сградата на БОРКОР, където се намират и помещенията на спецзвеното за борба с корупция в сградата на Софийската градска прокуратура.


Транспортният министър Данаил Папазов потвърди, че арестите и обвиненията са по подозрение за съществуване на корупционна схема в АИ АА, но не даде повече подробности. Папазов обясни единствено, че имало сигнали за нередности в агенцията.


(Става дума) главно за провеждане на изпити, издаване на лицензи. Прокуратурата и компетентните органи се занимават с този въпрос. Надявам се, в следващите няколко часа действително да получим картината, заключи министър Папазов.


Божков пое ДАИ през юли 2011 година с назначение, съгласувано с премиера Бойко Борисов, както тогава бе уточнено от транспортното министерство. Той наследи Симеон Арнаудов, подал оставка след автобусната катастрофа на магистрала Тракия на 15 юни, при която загинаха 8 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във