Параграф22 Daily

§22 Новини

Валентин Николов иска проверка на произхода на парите по сделката за ЧЕЗ

Новоизбраният председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов призова службите да проверят произхода на парите по сделката за продажбата на българските активи на чешката фирма ЧЕЗ, които започнаха преговори с българската компанията "Еврохолд": "Ще напиша и писмо до тях да се провери все пак, макар че доколкото знам и доколкото виждам, "Еврохолд" е публична компания. Това значи, че има наблюдение от Комисията за финансов надзор, тоест проследими са абсолютно всички техни активи, но въпреки всичко аз се притеснявам евентуално за участие на офшорна компания в тази сделка заедно с "Еврохолд", а не самият "Еврохолд". Ако се установят офшорки, това ще създаде доста въпроси и аз бих призовал чешката страна да се въздържа от подписването на сделка с неясни офшорни фирми".

Валентин Николов посочи още, че БСП оказват политически натиск върху Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на тока.

От своя страна, енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че регулаторът е този, който определя цените на електроенергията, и неговият председател Иван Иванов вече е заявил, че поскъпването ще е с размера на инфлацията от около 3 и половина процента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във