Параграф22 Daily

§22 Новини

Вандали атакуваха офис на партията на Цветанов

Днес, в тъмните часове на денонощието, е било извършено вандалско посегателство върху централата на ПП „Републиканци за България“, съобщиха от партията на Цветан Цветанов на своя сайт. При пристигането си на работа служителите на партията откриват, че витрината на партийния офис е облепена с транспаранти, които отправят критики срещу евроатлантическото членство на страната, а анонимните извършители призовават за излизането на България от структурите на НАТО и ЕС.

Определяме тази провокация като атака срещу нашите ценности. Срещу последователната евроатлантическа позиция на партията и усилията ни за ограничаването на руското влияние в България. Случайно или не, вандалската проява е извършена само няколко дни след протеста ни пред руското посолство, където изразихме подкрепата си за опозиционера Алексей Навални и отправихме призив за неговото освобождаване. Този отчаян акт ни показва, че сме на прав път. Ще продължим да отстояваме евроатлантическите ценности в България и да се противопоставяме на неизгодните руски енергийни проекти, заявяват от партията.

Този срамен акт има отношение и към свободата на словото. Ние сме демократична партия, която уважава правото на всеки да изкаже своята политическа позиция. Защитаваме свободата на словото и сме убедени, че тя е сред основните ценности на евроатлантическото пространство, към което принадлежим. Зачитаме правото на различно мнение, но настояваме то да бъде изразявано по подходящ начин – не по тъмна доба и анонимно, а публично в открит и честен дебат, подплaтен с факти и аргументи. В този смисъл посегателството върху партийната ни централа не е израз на свободно изразяване. Напротив, то е опит да бъдем заглушени.

ПП „Републиканци за България“ не може да толерира подобна агресия. Затова вече сезирахме компетентните органи и очакваме от тях бързи действия, които да доведат дo разкриването на извършителите на деянието. Настояваме МВР да организира работата си така, че да предотврати подобни провокации, които заглушават политическия дебат и опорочават честността на вота. Напомняме на изпълнителната власт, че основно нейно задължение в момента е осигуряването на среда, която да гарантира честен и справедлив изборен процес – нещо, в което цялото общество днес се съмнява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във