Параграф22 Daily

§22 Новини

Ваньо Танов призна: и на други митници има високо ниво на корупция

След акцията на ДАНС на ГКПП – Лесово, при която бяха задържани 40, а срещу седем митничари има повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за вземане на подкупи, Ваньо Танов, директор на Агенция "Митници", заяви пред БНР, че нито един от тези служители не е назначен от него. Те са назначавани в различен период от време, посочи той по повод думите на Емил Димитров-Ревизоро, който сутринта заяви, че всичките арестувани са издигнати по времето на Танов до ниво шефове.

"Това, което е на пункта в Лесово, го има и на други пунктове. За тази акция разбрах в деня, в който се проведе. Получавал съм сигнали не само за този пункт, имал съм срещи с министър Бакалов да търся съдействие, среща с г-н Писанчев, срещи на по-ниско ниво. На тези срещи съм казал и каква е обстановката по границите. А от гледна точна на корупционното поведение, не е добра. Изредил съм всички пунктове, за които смятам, че корупционните практики са на високо ниво. Поискал съм на 4-те пункта да има по двама служители на МВР, докато нещата намерят отново решение", обясни Танов.

Да се твърди, че не са изиграли никаква роля тези конкурси, аз твърдя, че по мое време няма нито един служител, назначен след обаждане или ходатайство от която и да е партия. "Тази престъпност е тежка за доказване. Трудно е да хванеш другата страна – шофьорът, който дава подкуп. Митницата сама по себе си не може да се справи с тази практика", допълни той.

"От МВР и ДАНС ми обещаха да работят по сигнали, които има при мен и при тях. Абсолютно сигурен съм, че моите заместници не покровителстват никого. Мога да гарантирам, че на ниво ръководство на Агенция "Митници" няма такова нещо. С делата си хората могат да показват какво са и какво не са. Когато аз оглавих "Митниците", агенцията в продължение на 3 години имаше ръст между 8 и 11 процента на приходите. От моето идване насам съм подменил двама от шефовете на митниците – във Варна и на Югозападната митница. За мен зависи от хората по места и дали имат волята, енергията и желанието да се дистанцират от политическия натиск, който се упражнява по места", коментира още Ваньо Танов.

Той обясни, че в последната година няма нито един проведен конкурс в системата на митниците и това отново е замърсило и е върнало системата обратно. Той е категоричен, че в митниците трябва да се върне конкурсното начало за назначаване на работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във