Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАП сезира служебния екоминистър и кмета на София за депото за отпадъци „Враждебна“

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира служебния министър на околната среда и водите и кмета на София в съответствие със задълженията и правомощията си по закон да извършат контрол на дейността на депо за отпадъци „Враждебна“.

Във ВАП е образувана преписка по сигнал от Инициативен комитет на жителите на кв. "Враждебна“, в който гражданите изразяват недоволство от експлоатацията на сметището, намиращо се на територията на столичния квартал. В сигнала са изразени искания за незабавно прекратяване на дейността на депо „Враждебна“, в което според инициативния комитет се съхраняват отпадъци от всякакъв вид, рекултивиране на терена и почистване на отпадъците, пластмасата и др. В защита на държавния и обществения интерес ВАП сезира компетентните органи с оглед осъществяване на ефективен контрол за защита на околната среда и човешкото здраве при управление на отпадъците.

До ВАП в кратък срок следва да бъдат изпратени доклади, в които да са отразени резултатите, нарушенията на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции.

Заместникът на главния прокурор при ВАП Десислава Пиронева се срещна с граждани от  Инициативния комитет на жителите на кв. „Враждебна“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във