Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАП възложи незабавна проверка на ТЕЦ-ве за нерегламентирано изгаряне на отпадъци

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на ВАП. Обект на проверката са ТЕЦ-овете "Бобов дол", "Брикел", "Сливен" и "Перник".

Извършването на проверката се налага заради голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до тези инсталации, посочват от ВАП.

Предмет на проверката ще бъдат издадените разрешителни по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците, включващи изгаряне на отпадъци, както и съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ-овете по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената по реда на двата закона.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като се провери цялостната им дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във