Параграф22 Daily

§22 Новини

Варненци предпочитат развод в Девня и Провадия

Варненци предпочитат да се развеждат в Девня и Провадия, вместо в своя град, заради по-бързо приключване на делото, коментираха бракоразводни адвокати. Според тях съдът във Варна е един от най-натоварените в страната, като в него годишно се гледат над 33 000 дела, от които около хиляда са бракоразводни.


Така едно подобно дело се насрочва за решаване след 2-3 месеца, което е твърде много за някои нетърпеливи двойки. Затова те предпочитат делото да се гледа където и да е другаде, но да приключи възможно най-бързо.


В първата половина на тази година във Варненския районен съд са внесени за разглеждане 386 бракоразводни дела, като 210 от тях са по взаимно съгласие и 176 по вина.


Статистиката показва, че броят им намалява, защото за същия период на миналата година делата са били 408, като 201 са били по взаимно съгласие и 207 по вина на някой от съпрузите.


От съда коментираха, че много често дела, заведени по искане за вина, се преобразуват по взаимно съгласие или се сключва спогодба или извънсъдебно споразумение.


Повече време отнемат делата с делби, особено когато страните има какво да си разделят. Тогава се налага съдебните заседания да се отлагат по няколко пъти за събирането на доказателства - документи за собственост, експертни оценки, оценки от вещи лица, разпити на свидетели и др.


Дълготрайни са и делата с претенции за издръжка, при които също има удължаване на сроковете във времето.


Обикновено най-бързо приключват делата, в които съпрузите нямат претенции един към друг. Тогава те се решават в едномесечен срок, обясниха от съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във