Параграф22 Weekly

§22 Новини

Варненски магистрати благодарят на премиера Орешарски и вицепремиера Златанова

Общественият съвет за строителството на нова Съдебна палата във Варна, който обединява всички магистрати, съдебни служители, представители на юридическата общност, на регионалните медии и кореспондентите на националните печатни и електронни издания, изпрати писмо до министър-председателя Пламен Орешарски и вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, в което се изразява "удовлетвореност от предприетите действия, с които ще започне строежа на знаковата обществена сграда".


Поводът за писмото е решението на правителството, с което по първата публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" са отпуснати 30 млн. лева за Инвестиционна програма на Министерството на правосъдието за подобряване на работната среда за съдилищата.


"Вие сте първите държавници, които имаха волята и решимостта да предложат решение на многогодишния проблем с лошата материална база и условия, при които работят правораздавателните институции във Варна. Изразяваме още веднъж благодарност за вашите усилия Варна да има своята знакова обществена сграда - съвременна Съдебна палата, въплътяваща идеала за върховенство на закона", се казва в писмото, подписано от и.ф. председателя на Апелативния съд във Варна Мара Христова-Христанова и от Ванухи Аракелян, председател на Окръжния съд в града.


Според Обществения съвет за строителство на нова Съдебна палата във Варна, реализирането на този мащабен проект ще има огромен икономически и социален ефект не само за цялата юридическа общност на Североизточна България, но и за бизнеса, за гражданите и гостите на региона.


Припомняме, че въпросът за стартирането на изграждането на нова Съдебна палата бе повдигнат от магистратите при посещението на правосъдния министър Зинаида Златанова във Варна на 4 ноември 2013 г.


През втората половина на 2013 г. с решение на Министерския съвет бяха отпуснати допълнително още 4 млн. лева за довършване сградата на Софийския районен съд на бул. "Цар Борис Трети".


По предложение на правителството бюджетът за съдебната власт за 2014 г. бе увеличен с 30 млн. лева спрямо този за миналата година. За тази година възлиза на 434 млн. лв. спрямо 404 млн. лв. за 2013 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във