Параграф22 Daily

§22 Новини

Варненски тарикат измами 15 наивника с бързи кредити

Полицията във Варна задържа 28-годишен криминално проявен измамник. Той публикувал в Интернет обява за отпускане на бързи кредити, като кандидатите трябвало да изпратят на определен имейл адрес сканирано копие на личната си карта и на трудовия си договор, номер на банкова сметка за превод на сумата и сканирано платежното нареждане, което да удостоверява, че е заплатена такса от 400 лв.


Впоследствие, след като получел превода на тези пари, измамникът преустановявал кореспонденцията си с кандидатите, които оставали без желания кредит, а той си усвоявал парите чрез трансакции на АТМ устройство.


При проведените оперативно-издирвателни мероприятия криминалистите установили IP адреса и номера на сметката, на която са превеждани сумите, както и номерата и титуляра на дебитните карти, с които те са усвоени. Установен е и самият измамник, който се облагодетелствал, като "работел" от дома си.


При последвалите процесуално-следствени действия е иззета компютърната конфигурация, която мошеникът използвал, два рутера и 4 дебитни карти, с които са извършвани тегленията на получените суми от кандидатите за кредит.


За периода на продължаваното престъпление от май 2013 година до април т.г. той успял да измами над 15 души и натрупал от престъпната си дейност повече от 6000 лв. Предстои повдигане на обвинение срещу измамника.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във