Параграф22 Daily

§22 Новини

Варненският административен съд отложи заседанието по делото за добив на природен газ в Добруджа

Административният съд във Варна отложи заседанието по делото за добив на природен газ в Добруджа за началото на октомври. Делото беше образувано по жалба на фирмата инвеститор срещу решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна за спиране на тяхното предложение за разработването на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в Община Генерал Тошево.

Причината за отлагането на заседанието е заболяване на едно от вещите лица, чиято експертиза беше поискана от съда. Това налага замяната му с друг хидрогеолог и изготвянето на ново заключение. Административният съд във Варна дава 14-дневен срок на страните по делото да направят своите предложения за специалист. Инвестиционното предложение за разработването на находище „Спасово“ с площ от 219 кв.км. в блок „Добрич“ беше прекратено от екоинспекцията във Варна поради опасност от замърсяване на подпочвените води, които са и единствен водоизточник за северна България.

Припомняме, че в Община Генерал Тошево беше проведен референдум, на който близо 97 процента от гласоподавателите се обявиха срещу добива на подземни природни богатства в региона.

Новата дата на заседанието е 8 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във