Параграф22 Daily

§22 Новини

Варненският апелативен съд оправда лекарка от болница в Ямбол, обвинена за смъртта на дете

Апелативният съд във Варна оправда лекарка от МБАЛ "Св.Пантелеймон" в Ямбол за смъртта на дете в здравното заведение, съобщиха от пресслужбата на съда. Тя е обвинена, че на 20 април 2010 г. поради немарливо изпълнение на медицинска професия, в качеството си на лекар и началник на детското отделение в здравното заведение, е причинила смъртта на дете на 1 г. и 8 месеца.

Въззивната инстанция отмени осъдителната присъда на Сливенския окръжен съд от 2015 г., с която на лекарката е било наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 2 години, отложено с изпитателен срок от 4 години. Подсъдимата е била лишена от правото да упражнява лекарска професия в продължение на две години.Съдът отхвърли и предявените от двамата родители искове за общо 200 хиляди лева за претърпени неимуществени вреди.

Делото се гледа от съда във Варна, поради невъзможност на Апелативния съд в Бургас да сформира състав. Всички съдии са си направили отвод, тъй като са участвали в съставите по предходните въззивни производства, уточняват от пресслужбата.

На два пъти ВКС е отменял постановените решения и е връщал делото за ново разглеждане.

Решението на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във