Параграф22 Daily

§22 Новини

Варненският апелативен съд постанови 4 години затвор за Веселин Марешки

Наказания четири години лишаване от свобода за Веселин Марешки и три години и шест месеца за Красимира Колева постанови днес Апелативният съд във Варна. Двамата са подсъдими за изнудване. Те бяха признати за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г., с цел да принудят Асен М. да поеме имуществено задължение – всеки месец да плаща сумата от 10 хиляди лева, го заплашили с увреждане на имущество - разрушаване на стопанисваното от него заведение, създаване на пречки и преустановяване на търговската му дейност, съобщиха от пресслужбата на съда.

Съдът определи първоначален общ режим на изтърпяване. Освен това наложи глоба от 8 хиляди лева за Веселин Марешки и 6 хиляди лева за Красимира Колева. Двамата трябва солидарно да заплатят на гражданския ищец сумата от 30 хиляди лева - обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав.

Делото се разглежда за втори път от Варненския апелативен съд. На 14 септември 2020 година друг съдебен състав призна двамата за виновни и осъди подсъдимия на четири години лишаване от свобода, а подсъдимата - на три години и шест месеца. Върховният касационен съд (ВКС) отмени тази присъда и върна делото за ново разглеждане.

Присъдата на Апелативния съд подлежи на обжалване пред ВКС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във