Параграф22 Daily

§22 Новини

Варненският окръжен съд насрочи делото за потъналия кораб "Хера" за 10 март

Варненският окръжен съд ще заседава по делото за потъналия преди 16 години край Босфора кораб „Хера“. Тогава загинаха 19 моряци - 17 българи и двама украинци. В края на миналата година Софийският градски съд прекрати производството и го изпрати по компетентност на Окръжния съд във Варна. Мотивите са, че постоянният адрес на двамата подсъдими е в морския град, освен това 103-ма от свидетелите са с местожителство във Варна. Разследването на инцидента започна през февруари 2004 година под ръководството на Софийска градска прокуратура.

През 2010-та разследването е спряно, възобновено е 3 години по-късно. През 2017 година прокуратурата повдига обвинения на двама души за потъването на кораба. Това са Милен Б., генерален директор и ръководител „Експлоатация“ на фирмата „Провидънс шипинг енд трейдинг“ ООД, менажирала „Хера“, техническият директор и ръководител „Морски операции“ във фирмата Стефчо М. Според държавното обвинение, двамата са отговорни за некачествено извършени планирани ремонти на кораба. Те са обвинени и за липсата на актуална информация за устойчивостта на плавателния съд. Това са причините за деформация на корпуса и навлизането на морска вода в хамбара.

За престъплението, в което са обвинени двамата подсъдими, е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Делото ще бъде разгледано във Варненския окръжен съд на 10 март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във