Параграф22 Daily

§22 Новини

Варненският окръжен съд задържа под стража турчин, търсен от Германия

На основание Европейска заповед за арест(ЕЗА), издадена от прокуратурата в град Щаде, Германия, днес Варненският окръжен съд (ВОС) задържа под стража турския гражданин Ибрахим Демир, издирван чрез международното оперативно полицейско сътрудничество от германските власти, заради присъда за наркопрестъпление, съобщиха от пресцентъра на регионалната магистратура.

40-годишният турчин е бил задържан преди ден на ГКПП Аерогара Варна. Компетентните власти на Федералната република са посочили в ЕЗА, че през ноември 2005 г. Демир Ибрахим е бил осъден на 3 години "лишаване от свобода", заради наркопрестъпление, извършено през февруари същата година. Той и още едно лице, което има вече влязла в сила присъда, получили пратка от 9 кг хероин, която трябвало да предадат на куриер. Като помагач в това престъпление Демир не само предал наркотика на куриера, но не му платил и задържал за себе си възнаграждението.

За да определи първоначалния арест за турския гражданин, днес ВОС се съобрази с наличието на всички атрибути, посочени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. ЕЗА е издадена от компетентните немски власти още в края на юли 2007 г. В документа се сочат основанията за исканото задържане, присъдата на Окръжния съд в Щаде и престъплението, за което Демир е бил съден задочно.

Пред съда във Варна Демир отрече да е бил информиран за постановено спрямо него наказание в Германия. Той има право да обжалва определението за първоначалното задържане под стража пред Апелативен съд-Варна на 2 декември 2014 г.

В седемдневен срок ВОС ще насрочи ново съдебно заседание, в което ще разгледа по същество искането на властите от Германия за екстрадиция на Демир Ибрахим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във