Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС обединява всички дела за лиценза на КТБ

Върховният административен съд (ВАС) започна обединяването на делата срещу решението на Управителния съвет БНБ за отнемането на лицензията на Корпоративна търговска банка (КТБ). В съда са образувани общо 25 дела срещу решението от 6 ноември 2014 г. Те са от номер 14782 до 14807 в деловодната система на ВАС, съобщи "Правен свят".

Делото с първия номер е на "Бългериан Акуизишън Къмпани". Засега към него е присъединено само това на отстранения от длъжност и обвиняем изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев. С определение от 3 декември състав на ВАС с председател Йовка Дражева и членове Иван Раденков и Калина Арнаудова е постановил, че делото на Русев трябва да се присъедини към по-рано образуваното на "Бългериан Акуизишън Къмпани". "Касае се за висящи дела пред съда, заведени от акционери в КТБ , които оспорват един и същ административен акт. Делата имат връзка помежду си, поради което е налице хипотезата на чл.213 от ГПК вр. с чл.144 от АПК", пише в определението, от което става  ясно, че Русев оспорва отнемането на лицензията не в качеството си на изпълнителен директор на КТБ, а на акционер и е представил като доказателство извлечение от портфейл от ценни книжа.

По останалите 23 дела няма определения за присъединяване. Сред тях е и това на мажоритарния акционер в КТБ "Бромак". Много са на вложители и на миноритарни акционери. Тепърва ВАС ще трябва да реши кои от подалите жалби имат правен интерес да оспорват отнемането на лицензията на банката.

Ако всички дела бъдат присъединени към това на "Бългериан Акуизишън Къмпани", докладчик по казуса ще е Таня Вачева.

От деловодната система на ВАС става ясно, че по жалбата на адвокатското дружество "Кинкин и партньори" още няма образувано дело, защото не е внесена държавна такса от 50 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във