Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС обяви комисията "Луков-Дражев" за преместваемите обекти в Бургас за нелегитмна

Върховният административен съд окончателно обяви комисията за преместваемите обекти на Бургас за нелегитимна, слагайки край на сагата, започнала с решение на Бургаския административен съд (БАС) от юли м. г. Това стана ясно на извънредна пресконференция на Николай Димитров – председател на Сдружение за дребен и среден бизнес в морския град. Това означава, че кметът Димитър Николов трябва да разпусне тази комисия, съобщава един от замесените в скандала - сайтът Флагман.

Целият екшън покрай наредбата за преместваемите обекти започва в началото на 2018 г. Докладната записка за промените е внесена в местния парламент от петима общински съветници, начело с тогавашния председател на ОбС Костантин Луков. На 27 март 2018 г. Общинският съвет решава занапред обектите да се раздават не от експертна комисия в смесен състав, както е дотогава, а от нова комисия, съставена от чисто политически фигури от Общинския съвет. Промените в наредбата предвиждат обектите, за които има повече от един кандидат, да се раздават чрез жребий. Още тогава представители на търговския бранш в Бургас обещаха да атакуват наредбата в съда, защото промените отварят път за използване на нечестни практики и че няколко човека с интереси в сектора вече са регистрирали по 10-ина фирми чрез подставени лица, за да имат по-големи шансове в "томболата на късмета".

След като промените са гласувани от общинарите, търговците организират пресконференция, на която съобщават, че “зетят на председателя на Общинския съвет Костантин Луков иска бизнеса им”. Твърдението е на Веселин Стоянов, зам. председател на „Сдружението за защита на малкия и среден бизнес“ в Бургас. По думите му въпросният зет - Християн Русев, е създал фирма и е кандидатствал за 3 от най-печелившите позиции за преместваеми обекти. Луков нарече това "фалшива новина" и обяви, че няма зет. Стоянов обаче показа пред журналисти документи, че Русев е баща на внучката на Луков.

Случайно или не, по-късно дъщерята на Луков - Михаела Лукова, подава жалба срещу сайта Флагман до Комисията за закрила на детето и до Комисията за защита на личните данни. Причината - докато отразявал скандала, сайтът разгласил лични данни на внучката на Костантин Луков.И двете инстанции обаче отхвърлиха жалбата като неоснователна и прецениха, че Флагман е защитавал обществения интерес.

Търговците заведоха административно дело срещу новата комисия и спечелиха на първа инстанция, когато БАС я обяви за нелегитимна и неспособна да взема решения. Търговците призоваха администрацията и местния парламент да предприемат стъпки за изготвяне на нова, функционираща наредба за преместваемите обекти, която би дала сигурност на дребните и средните търговци, че бизнесът им няма да бъде „откраднат“ от по-големите играчи на пазара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във