Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС окончателно отрезви следователка-пиянде със "забележка"?!

Върховният административен съд (ВАС) потвърди наказанието "забележка" за столична следователка за това, че системно е пила алкохол на работното си място - както в сградата, така и на двора и на изхода на службата си. Става въпрос за Радиана Абдулова от следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Казусът е отпреди три години и минал през няколко състава на ВАС.

През 2019 г. градският прокурор на София предложи срещу следователката да бъде образувано дисциплинарно производство за употреба на алкохол в работно време. Според шефа на СГП това е довело до "компрометиране на честта на магистрата в професията и обществото като деянието е системно и доказано противоправно" и така Абдулова е нарушила етичния кодекс, правилата за работа и е уронила престижа на съдебната власт и заради това поиска нейното уволнение.

Дисциплинарният състав прие, че Абдулова пие на работното си място, за което говорели излъчваният от нея мирис на алкохол, завален говор, треперещи ръце, отпуснатост на тялото, залитане, подпиране и падане. Съставът предложил, прокурорската колегия във ВСС реши да накаже Адбулова със "забележка" за уронване на престижа на съдебната власт.

Следователката обжалва наказанието. В началото на 2021 г. тричленен състав на ВАС отмени "забележката", защото твърдението за употреба на алкохол на работното място се основава само на свидетелски показания, а липсват медицински доказателства за това.

През юли с.г. обаче петчленен състав на ВАС отмени решението на първата инстанция с мотива, че употребата на алкохол може да се доказва в съда с всички допустими доказателствени средства, включително и само със свидетелски показания. Делото бе върнато на друг тричленен състав.

Новият тричленен състав на ВАС вече потвърди решението на прокурорската колегия за наложеното наказание "забележка" на Радиана Абдулова. Следователката отново обжалва, но петчленен състав на ВАС окончателно потвърди наказанието.

Остава да видим дали забележката ще свърши работа...

Facebook logo
Бъдете с нас и във