Параграф22 Weekly

§22 Новини

ВАС отхвърли искането на съдия Тодорова за спиране на наказанието й

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли искането на съдия Мирослава Тодорова за спиране на изпълнението на решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което тя бе понижeна в длъжност съдия в СРС за срок от 2 години, съобщи  "Правен свят".


В края на март ВСС за втори път се произнесе по второто дисциплинарно производство срещу съдия Тодорова, образувано от предишния състав на съвета, който й наложи дисциплинарно уволнение за три забавени дела. Тодорова обжалва, а ВАС прецени, че по едно от делата, за чието забавяне тя е наказана, е изтекла давността за търсене на дисциплинарна отговорност. Върховните съдии изтъкнаха още, че ВСС неправилно е преценил фактите и тежестта на нарушението, въобще не е взел предвид натовареността на съдията, тежестта на делата й, съответно - няма как да е определил справедливо наказание. Въз основа на това, ВАС върна преписката на съвета за ново произнасяне, а ВСС й наложи наказание понижаване в СРС за 2 години.


Съдия Тодорова оспори и това наложено наказание, като поиска и спиране на изпълнението на решението на съвета за понижаването й в районен съдия, мотивирайки искането си с няколко аргумента. На първо място, тя припомня, че вече веднъж е била отстранена от длъжност за продължителен период от време и повторното й отстраняване й причинява значителни невъзстановими вреди, защото изтърпява повторно наказание за нарушение, за което вече е била наказана и то с най-тежкото по закон наказание. Освен това, тя има започнати наказателни дела, които ще започнат отначало, ако бъде понижена като районен съдия.


Тримата върховни съдии - Александър Еленков (председател на състава и докладчик), Атанаска Дишева и Анелия Ананиева, не споделят аргументите на съдия Тодорова. Според тях съдбата на висящите наказателни дела, които тя разглежда, са от държавен и от обществен интерес, но, за да бъде спряно решението на ВСС, трябва съдия Тодорова лично да е претърпяла вреди, а не държавата и обществото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във