Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС отмени постановление на бившия премиер Петков за плащанията на пътните фирми

Върховният административен съд (ВАС) отмени постановление на бившия премиер Кирил Петков, според което разплащанията с пътните фирми ще става само след одобрение на министър-председателя. Така плащания за стотици милиони левове, които предстои да бъдат направени от служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, ще стават без разрешение от служебния премиер Гълъб Донев.

Решението на ВАС идва след жалбата на бившия вицепремиер и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов срещу заповедта на Кирил Петков, с която тогавашният премиер забрани на Караджов, пътната агенция и ВиК Холдинга да извършват плащания за над 900 000 лв. Официални аргументи за налагането на забраната в заповедите на Кирил Петков нямаше, но нееднократно той обяви, че целта е да бъдат прекратени порочни практики в пътното строителство. Тогава Караджов обяви, че ще се съобрази със заповедите на Петков, но в същото време ги обжалва пред ВАС, а днес резултатът вече е налице.

В началото на август ВАС определи, че жалбата във връзка със заповедта на премиера е спряла да действа в момента на обжалването ѝ в началото на юли. Това на практика отваря широко вратите на ръководството на пътната агенция да се разплаща с фирмите за извършените дейности. 

Преди дни пред бранша служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че около 200 млн. лв. от претендираните от компаниите 720 млн. лв. могат да бъдат платени. По думите му предстои да бъде платено и за строителството на първите три лота на магистрала "Хемус", както и за скоростния път Видин - Ботевград. От встъпването си в длъжност досега арх. Шишков нееднократно потвърди, че за последните седем месеца пътните фирми не са получили нито лев за строителството на магистрала "Хемус" и пътя Ботевград - Видин, след което предприе бързи действия и се разплати с част от фирмите за общо 200 милиона лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във