Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС отвърли жалба на ПП „Воля“ във връзка с определянето на съставите на 34 секционни избирателни комисии в Община Свищов

<!-- TITLE - END -->Върховният административен съд отхвърли жалба на политическа партия „Воля“ срещу решение № 242-ЕП от 1 май 2019 г. на ЦИК. С него по жалби на ПП ГЕРБ и Коалиция от партии „БСП за България“ е отменено решение №45-ЕП от 25 април 2019 г. на Районна избирателна комисия – Велико Търново за определяне на съставите на СИК в община Свищов и преписката е върната за ново произнасяне.
Спорът касае съставите на 34 секционни избирателни комисии (СИК) в община Свищов.

Съдът е приел, че при проведените на 16 април т.г. консултации от кмета на Община Велико Търново с представителите на политическите партии е било постигнато съгласие за съставите на СИК в Община Свищов. Видно от протокола от срещата, ПП „Воля“ не е направил предложение за включване на неин представител в състава 11-те СИК в Община Свищов. При това положение, при постигнато съгласие, императивната разпоредба на чл. 91, ал.11 от Изборния кодекс задължава РИК – Велико Търново да назначи съставите на СИК в Община Свищов според предложението на кмета след проведените консултации.

Въпреки законовите разпоредби РИК – Велико Търново незаконосъобразно е извършила преразпределение като е включила в тези СИК представител на ПП „Воля“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във