Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС постанови: Ректорът на ВТУ е легитимен

Ректорът на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов, ръководството и Студентския съвет са легитимни, реши Върховният административен съд.

Решението е окончателно. Делото за оспорване избора за ректор на ВТУ за мандат 2019-2023 г., продължи повече от 2 години и половина. Производството беше по жалба на единия от кандидатите за поста – проф. Мирослав Гълъбов, която оспорваше решенията на Общото събрание на ВТУ, взети на 20 май 2019 г. "Делото бе образувано на 4 юни 2019 г. в Административен съд – Велико Търново. На 18 май 2021 г. той постанови решение в полза на ВТУ, като остави жалбата на проф. д-р Гълъбов без уважение и потвърди решението на Общото събрание на университета като законосъобразно.

Решението бе оспорено и се образува дело във Върховния административен съд. То завърши на 8 декември 2021 г. като ВАС потвърди изцяло решението на първата инстация, че решенията около изборите за ректор са взети от Компетентен орган и са законосъобразни, и присъди на ВТУ всички направени в производството разноски. "Считам, че това решени е изключително важно, тъй като с него беше защитен авторитета на ВТУ", поясни проф. Янка Тянкова, зам.-ректор по административно-правните дейности.

Проф. д-р Бонджолов изрази своята благодарност към студентите, които защитиха своя университет, към преподавателите и служителите, "които твърдо застанаха зад университета и разбраха какво ни готвят". "Трябваше да мине време, в което се чуха и написаха какви ли не неща за ВТУ, това се отрази най-вече на работата на преподавателите, на служителите, на студентите, на имиджа на университета. В крайна сметка истината е на наша страна", заключи проф.Бонджолов

Facebook logo
Бъдете с нас и във