Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС пусна третия лъч на метрото

Обществената поръчка за избор на изпълнители на централния участък от 3-ия лъч на метрото е размразена. Тя беше атакувана във Върховния административен съд (ВАС) от фирма, която оспорва метода за строителство на тунелите, но преди дни съдът е отхвърлил жалбата.

Кандидатите да строят 7-километровия подземен участък със 7 станции имат срок до 15 януари да подадат оферти. Избраните изпълнители трябва да са ясни в края на март.  "Плановете ни са строителството да стартира през лятото след пускането на отсечките до летището и бизнеспарка", каза шефът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.

Третият лъч на метрото ще бъде с начална станция бул. „Ботевградско шосе" и крайна - „Овча купел". Дължината му ще бъде 16,5 километра с 19 метростанции, като 10 от тях са подземни, а 9 - открити.   Строителството му ще започне с най-трудния участък - от бул. „Янко Сакъзов” до кв. „Борово”. Предвижда се третият метродиаметър да е готов в началото на 2019 г.

Трасето на третия метродиаметър ще тръгва от колелото на трамвая на бул. "Ботевградско шосе", ще минава през бул. "Владимир Вазов", където ще има три метростанции и една при театър "Зад канала".  Следващата ще е на Орлов мост, където ще има и връзка с първия метродиаметър, и при НДК с връзка с втората линия. От НДК, линията продължава към кръстовището на бул. "България" и бул. "Акад. Иван Гешов", кварталите "Красно село" и "Овча купел" и ще достигне Околовръстното шосе.

Последната спирка на третия лъч на метрото ще е при жп линията София - Перник, където ще бъде открита нова гара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във