Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС ще се произнесе в срок по делото за отказ на БНБ да увеличи капитала на КТБ

Върховният административен съд /ВАС/ ще се произнесе в законовия срок по делото за отказ на БНБ да увеличи капитала на КТБ.Делото е образувано по жалба от изпълнителните директори на КТБ срещу решение на Управителния съвет на БНБ, с което е отменено разрешението за увеличаване на капитала на КТБ с 35 млн. евро, написа БТА.

Според представителите на БНБ жалбоподателите нямат правен интерес, защото не са засегнати от отмяната на решението. Пред журналисти те добавиха, че лицензът на банката е бил отнет веднага след това решение и то не е оказало сериозен ефект върху КТБ.

Адвокат Менко Менков, който представлява жалбоподателите, заяви, че иска да се разгледа по същество въпросът какво се е случило за пет месеца, УС на БНБ да отмени решението си да  увеличи капитала на КТБ. Според адвоката определението на ВАС по  това дело може да бъде използвано по т. нар. основно дело за  КТБ - за отнемането на лиценза на банката. Той посочи, че преди  да се произнесе ВАС по основното дело, иска целият състав на ВАС  да се произнесе по тълкувателно дело за това кой има правен  интерес да обжалва решението на УС на БНБ за отнемане на  лиценза. Делото е било поискано от Висшия адвокатски съвет на 10 март, посочи адвокат Менков.

Той добави, че представителите на  акционерите в КТБ са поискали спиране на делото за лиценза на  банката, докато съдът се произнесе по тълкувателното дело, което  не е образувано към момента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във