Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС си изми ръцете като върна делото за уволнението на Камен Ситнилски

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да отмени уволнението на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски. Боян Магдалинчев, Андрей Икономов, Донка Чакърова, Еманоил Митев и Анна Димитрова отменят решението на тричленен състав на ВАС от 30 май т. г.,  с което се постановяваше нищожност на уволнението на Ситнилски. Петчленката връща казуса за ново разглеждане на друг тричленен състав.

Така окончателното решение дали Ситнилски някога ще се върне във ВСС се отлага още във времето. Той беше уволнен на 13 март, а решението на съвета беше взето с 16 гласа "за". Именно броят на гласовете, които според Ситнилски трябва да са поне 17, бе основният му довод да атакува дисциплинарното си уволнение във ВАС.

Тричленен състав на ВАС отмени това решение като незаконно с аргумент, че Ситнилски не може да бъде уволнен, без да се съберат необходимите по конституция 17 гласа. Петчленният състав обаче смята друго. Според върховната инстанция със 17 гласа се прекратява предсрочно мандат на член на ВСС, но това не важи в случаите, когато е ангажирана тяхната дисциплинарна отговорност. В този случай те се уволняват като редовите магистрати с обикновено мнозинство от 13 гласа.

Преследването срещу Ситнилски бе от дисциплинарен характер. Той бе разследван за участие в лобистки скандал за набиране на подкрепа сред прокурорите за избирането му за член на този ВСС. Въпреки липсата на доказателства, че Ситнилски е натискал прокурорите да го изберат чрез тогавашната си позиция на заместник-главен прокурор, той бе уволнен.

Петчленният състав на ВАС смята, че при дисциплинарни производства член на ВСС може да бъде уволнен като обикновен магистрат. Прекратяването на мандата със 17 гласа , засягало друга процедура – когато членът на ВСС сам иска да бъде освободен. С това указание ще трябва да се съобрази тричленния състав на съда при новото разглеждане. Другото важно указание на върховната инстанция е тричленният състав да изложи мотиви за самото дисциплинарно нарушение, в което ВСС обвинява Ситнилски. Това ще промени характера на пледоариите по делото.  Те ще се фокусират не върху това дали ВСС е взел решение с незаконно малък брой гласове, а дали е имал мотиви изобщо да уволни Ситнилски.

В решението на ВАС няма никаква логика. Петчленният състав признава, че законът е неясен  и го тълкува. Не е ясно обаче защо трябва да е необходимо квалифицирано мнозинство от 17 гласа, когато членът на ВСС иска сам да се оттегли, а да бъде уволняват със само 13, когато може да е жертва на разчистване на сметки. Практиката на съда е опасна, защото позволява сравнително лесно всяко репресивно мнозинство в съвета да си разчиства сметките с представители на малцинството.

По ирония делото срещу бившия високопоставен прокурор най-вероятно ще приключи след края на мандата на този ВСС. Очаква се мандатът на кадровия орган да бъде прекратен предсрочно до началото на лятото.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във