Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС сложи край на делото за лиценза на КТБ

Върховният административен съд (ВАС) сложи край на делото за лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ). С окончателно определение от днес петчленен състав на ВАС, председателстван лично от шефа на съда Георги Колев, остави в сила определението на тричленката, според което акционерите в банката нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза ѝ, пише Правен свят.

С днешното определение е оставено без уважение и искането на акционерите "Бромак", "Бългериан Акуизишън Къмпани II С.а.рл." и Вера Ахундова за отправяне на преюдициални запитвания до Съда на Европейския съюз. Те искаха съдът в Люксембург да разтълкува директива на ЕС, точно във връзка с това кой има правен интерес да оспорва отнемането на банков лиценз. Съответно петчленката е отхвърлила и искането за спиране на делото.

За втори път Георги Колев е отказал да си направи отвод от делото за лиценза на КТБ.

След произнасянето на ВАС вече няма пречка да бъде насрочено заседание по делото за фалита на банката. Трябва само БНБ да представи в Софийския градски съд вече влязлото в сила нейно решение за отнемане на лиценза на КТБ. След това съдия Иво Дачев, който гледа процеса за фалита, има 7 дни, за да насрочи заседание. То ще се гледа при закрити врати с изслушване на страните. След него съдия Дачев ще трябва да се произнесе дали да открие производство по несъстоятелност на КТБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във