Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС спря окончателно многомилионния ремонт на Зимния дворец

Няма да има ремонт на Зимния дворец за 41 милиона лева без ДДС, става ясно от решение на Върховния административен съд. Тричленен състав на висшата магистратура отхвърли решение на Комисията за защита на конкуренцията, която отмени решение на дружество "Академика 2011" ЕАД за прекратяване на поръчката.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване. С това се слага край на сагата с тази процедура, която беше задвижена и почти реализирана от бившия министър Мариана Георгиева и назначения от нея мениджмънт на "Академика". За изпълнители на тази поръчка бе избрано сдружение "София спорт" между "Главболгарстрой" и "Фор райс". Двете фирми ще трябва да платят и 500 лева съдебни разноски на "Академика".

ВАС приема за основателно решението на "Академика" да прекрати поръчката поради липсата на финансова обосновка на заложената цена, която смята за завишена в сравнение с други подобни обекти. При това положение конкурсът приключва без щети за "Академика", въпреки опитите на старото ръководство на фирмата и министерството да го прокарат възможно най-бързо.

Поръчката беше спряна на последния етап - преди подписване на договор с изпълнителите поради липсата на достатъчно средства за реализацията му. Правителството на Пламен Орешарски отпусна за ремонта 35 милиона лева, въпреки че с начислено ДДС той щеше да излезе почти 50 милиона. Освен това назначеното от служебния министър Евгения Раданова ръководство на "Академика" претендираше, че не е съставена финансова обосновка на заложената прогнозна цена от 40.833 милиона лева без ДДС.

 "Изготвеният при подготовката на процедурата бизнес план-обосновка на инвестиционния проект, сочи за инвестиционни разходи, необходими за ремонта и рехабилитацията на Зимния дворец на спорта, в размер общо на 34 751 000 лв. - несъмнено много по-нисък от обявената прогнозна стойност на поръчката от 40 833 333 лв", се казва в решението на съда.

Очаква се в най-скоро време да бъде обявена нова процедура в рамките на наличните средства - 29 милиона лева без ДДС или 35 милиона лева общо. Идеята е още тази година да започне ремонт на съоръжението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във