Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС: Участието на двама върховни съдии в лов няма отношение към работата им

Участието на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) Светослав Славов и Николай Гунчев в лов в дивечовъдното стопанство „Кабата“ няма отношение към правораздавателната им дейност. Това се казва в позиция на ВАС по повод статия на в. „24 часа“, озаглавена „Съдии ходили на лов в имот на Миню Стайков, докато е в ареста“. В нея се разказва за лов в стопанството край Бургас в края на миналата година, в който са участвали и двамата съдии, а концесионер на стопанството е фирма на Миню Стайков, който от 8 месеца е в ареста по обвинения за данъчни престъпления и организирана престъпна група за незаконно производство на цигари.

От съда подчертават, че Славов и Гунчев са участвали в законно организиран лов, като са представили необходимите разрешителни за притежание и употреба на ловно оръжие. „Всеки ловец, член на Ловно-рибарския съюз, с редовен ловен билет и със съответното разрешително за оръжие, има право да ловува на територията на цялата страна и не е длъжен да знае кой е концесионерът на обекта“, посочват от ВАС.

Според публикацията с двамата съдии е имало още няколко души, свързани със Стайков, като единият бил адвокатът на дружествата на арестанта – Станислав Коев. В тази връзка от ВАС заявиха, че това е бил групов лов и в него са участвали хора, с които двамата съдии нямат връзка и не познават. Относно информацията, че съдия Светослав Славов е бил член на съдебен състав, който е разглеждал дело със страна  фирмата на Стайков „Сис Индустрийс“, от съда информират, че става дума за първоинстанционно дело, образувано през 2013 г., като решението по него е взето от тричленния състав с пълно единодушие и по него няма особено мнение.

„С това решение първоинстанционният съд е потвърдил решението на Комисията за защита на конкуренцията. Страните по административното дело не са упражнили правото си на жалба срещу това решение и същото е влязло в сила. Касае се за производство, развило се пред ВАС преди повече от 5 години“, се казва още в позицията на съда. Става дума за жалба на Федерацията на гръцките производители на дестилирани напитки срещу „Сис Индустрийс“ в КЗК (пълния текст на въпросното решение виж тук).

От съда поясняват още, че върховните съдии решават на свой доклад по над 200 дела годишно – това се отнася и до Светослав Славов и Николай Гунчев, а освен това се произнасят по докладите на колегите си в петчленни, седемчленни, смесени състави, както и по секретни дела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във