Параграф22 Daily

§22 Новини

ВАС върна на работа арестувания на 3 пъти митничар Фози

Известният кюстендилец Георги Владимиров-Фози се връща на старото си работно място в ГКПП-Олтоманци с решение на Върховния административен съд. Митничарят е сочен от кюстендилци като близък на депутатката Мая Манолова, пише в. "Вяра".Причина за отстраняването на Фози стана задържането му през юли 2012 г. като част от канал за трафик на 22 млн. къса цигари. Операцията беше наречена с кодовото название „Цигарджии“. Тогава Владимиров беше задържан заедно с известен варненски бизнесмен. Последва постоянна мярка „задържане под стража“, която беше изменена в „парична гаранция“. Малко по-късно със заповед на шефа на Агенция „Митници” Фози беше отстранен от работа. По случая за т.нар. цигарена афера пък дори и не тръгна дело, а досъдебното производство е в срок на изтичане. Месеци по-късно последва и обжалване пред Софийския апелативен съд за връщане на работа на Георги Владимиров.

Магистратите се произнесоха в негова полза, а сега и ВАС реши окончателно Фози да се върне на старото си място като началник на ГКПП-Олтоманци. Освен това Агенция „Митници“ ще трябва да заплати на Фози и разноските по делото в размер на 500 лв., става ясно от съдебното решение на магистратите. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В изявление пред медии през 2012 г. директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов изрази надежда, че митническият шеф Георги Владимиров-Фози няма да бъде върнат отново на работа и ще получи присъда. “Случаят с „Цигарджиите“ беше една ПР акция на МВР. Сега все едно съм виновен и за случая с КТБ. Мога да кажа, че това дисциплинарно уволнение беше неправомерно, без никакво основание, защото през всичките години в системата аз нямам нито едно нарушение“, каза Георги Владимиров. Според решението на съда в срок до 10 дни той трябва да се върне на работа. „В момента съм в чужбина, там живея и не мога да кажа какво ще се случи занапред“, коментира още Фози.

Георги Владимиров е отстраняван от работа за трети пореден път. Предните два пъти беше отстранен от ГКПП-Гюешево. Фози е в системата на митниците от 1991 г. “В малкия град хората се познават, така че аз познавам Манолова, не отричам, тя ми е съученичка”, каза той.

Червен депутат от Кюстендил е покровителствал корумпиран митничар, обяви миналата година вицепремиерът в оставка от трибуната на парламента Цветан Цветанов. ”Скоро беше задържан един интересен човек на име Фози. Трябва да ви кажа, че депутат от „Коалиция за България” от Кюстендил се е обаждал, за да го покровителства. Не знам дали това е Мая Монолова, тя може да каже”, каза Цветан Цветанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във