Параграф22 Daily

§22 Новини

Вашингтон похвали родното МВР, имаме и пакт за граничната сигурност

В първия ден от посещението си в САЩ вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова проведе срещи с висши ръководители на американската правоохранителна общност. Тя разговаря със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Джей Джонсън, главния федерален обвинител Лесли Колдуел, помощник държавния секретар и ръководител на Бюрото за дипломатическа сигурност Грегъри Стар, съобщават от пресцентъра на МВР.

България е надежден и стратегически партньор за САЩ в областта на правоохраната - това е мнението, споделено от различните американски представители по време на официалните срещи. По време на разговорите бе обсъдено взаимодействието на правоохранителните органи на България и САЩ в областта на контратероризма, граничната сигурност, киберпрестъпността и киберсигурността.

Бъчварова подчерта, че въпреки че България не е член на Шенген, страната ни прилага най-високите стандарти и мерки при охраната на външната граница на ЕС, като пълноправен член на общото пространство.

В рамките на срещите бе подписано съвместно споразумение между България и САЩ в областта на граничната сигурност. То ще допринесе за утвърждаване на общи стандарти за сигурност и прилагането на резолюция 2178 (2014) на Съвета за сигурност на ООН за установяване и превенция на транзита на чуждестранни бойци от и към зони на конфликт.

Вицепремиерът Бъчварова благодари за високата оценка от американска страна за свършеното от България в областта на правоохраната, но подчерта, че „борбата с корупцията остава област, в която имаме слабости”. Вътрешният министър посочи, че се работи по важни промени в законодателството в тази насока. Тя поясни, че приоритет в нейната работа ще бъде повишаване на доверието на българското обществото към полицията и другите правоохранителни органи.

„Постигането на повече прозрачност е правилният начин за възвръщане на общественото доверие”, подчерта Бъчварова и добави, че още с встъпването си в длъжност е въвела публикуването на срещите на министъра на вътрешните работи на сайта на МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във