Параграф22 Daily

§22 Новини

Васил Божков от Дубай: България се управлява от хунта, готов съм да дам „Левски“ на всеки

България не е правова държава, управлява се от хунта. Докато не ми се случи това, слушах такива неща, но не вярвах, че това е истина. Това каза бизнесменът Васил Божков в интервю за „Тази сутрин“ по бТВ, дадено по телефона. „В момента съм в Дубай. Добре съм“, сподели той.„От края на януари съм тук. В момента живея в апартамент под наем. В затвора „Ал Ахбар“ прекарах около 2-3 седмици. Нямах достъп до телефон и никаква комуникация с външния свят. Нямах затворнически номер, с една дума не съществувах“, заяви Божков.„Освободиха ме от затвора, когато дубайските власти разбраха истината, а не това, което им бе казано от българските им колеги. Нямам никакви ограничения. Защо ми е охрана? От кого да се охранявам?“, попита той.

„С Георги Попов можем да се движим спокойно, но ако напуснем Обединените арабски емирства, ще ни арестуват. Празнувахме Георгьовден с голяма компания“, разказва бизнесменът. „Предполагам, че българските власти оказват огромен натиск, за да бъда върнат в страната ни, но сега съм в правова държава с добри закони. Вдигам си телефона и не знам защо прокуратурата не се е свързва с мен“, добави той.

На въпроса дали смята да се върне в България, той отговори с „естествено“ и добави, че е невинен. „Смятам на направя това в подходящия момент. Тези неща трябва да се изчистят“, заяви Божков. Срещу мен няма нито едно сериозно обвинение, подчерта той.

„Бих направил за „Левски“ всичко възможно, за да върви добре. Искат да ми отнемат отбора силово. Управляващите казват, че нямало да помагат на тима, ако не си смени собствеността. Това какво значи? Аз съм готов да дам акциите си на всеки един, не да ги продам, за да бъде спасен „Левски“, а кой го унищожи знаем всички“, коментира собственикът на синия клуб. Премиерът съсипа „Левски“, като с грубо нарушение на закона унищожи компаниите, които издържаха отбора, добави той. „Какво каза той – да заграбим акциите, а после ще помагаме? Да дал една стотинка от личните си пари? Разполага с парите на народа и казва „аз дадох“. Как ще спаси „Левски“? Ще му даде кредит ли и като го изхарчи, откъде ще се върне или ще намери друг идиот да издържа отбора ли, за да арестуват и него?“, попита Божков.  „Левски" все пак е имущество. Инвестирал съм 25 млн. лева за по-малко от една година“, добави той.

Акциите бих ги продал на сериозен инвеститор или бих ги подарил на феновете или на който иска. Не мога да направя при тази ситуация нищо за „Левски“. Единственият вариант да направим нещо за отбора е да се прегледа внимателно закона, да се отменят всички незаконни акции и компаниите, които издържаха тима, да продължат да правят това“, заяви бизнесменът. „Може ли лидер на политическа сила и финансовият министър да не знаят, когато партията им приема или отхвърля данъчен закон? С Комисията по хазарта съм нямал никакви контакти. Всичко съм обсъждал лично с Влади Горанов и имам безброй доказателства. При това положение къде е нарушението на закона? Излизат и казват, че има тълкуване, а няма. Законът не се тълкува, а се изпълнява“, каза Божков.

Уловката е в правилата на игрите. При едни данъкът е един, а при други – различен. Затова и тотото е плащал един данък, а ние – друг. Ако прегледат закона, всичките незаконни актове трябва да бъдат отменени, което означава, че някои от компаниите ще започнат да работят и да издържат „Левски“, добави той. "Налагането на запори на сметки, на фирми и на частни лица без влязъл в сила ревизионен акт е незаконно, а те направиха точно това и с лека ръка се отказаха от всичките 500 млн. лева, които внасям в бюджета, за да измислят несъществуващите 700 млн. лева, които не знам откъде са били откраднати", коментира бизнесменът. „Горанов да е така добър да си подаде оставката. Той нали каза, че ако знаел, ще направи това. И да не е знаел, че се приемат данъчни закони, пак трябва да си ходи“, добави той.

„Ще докажа за контактите лесно. Това е работа за прокуратурата като подам сигнал. Бях възпрепятстван да го направя по-рано. Как да подам сигнал – от затвора ли? Там е трудно. Може би подготвям сигнал в момента и той няма да е само до прокуратурата, а до всички институции и медии. Ще го видите“, заяви Божков.  „Имали сме разговори, получавал съм СМС-и. Да не би Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно? Не вярвам“, добави той.

„Не е вярно, че съм избягал. Заминах по работа. Заповедта за арест е издадена два дни, след като бях заминал. Мислите ли, че щях да изляза от ареста, ако бях останал в България? Не говоря, че щях да бъда задържан за осем месеца, а физически нямаше да изляза. Случват се нещастни случаи в ареста. От това се притеснявам“, сподели бизнесменът. „Това са хора, които нямат задръжки, нито спирачки. Да се дават присъди от прокуратурата ми е малко странно. Къде е ролята на съда?", попита той.

Целият репресивен апарат работи. Всеки, който контактува с мен, е застрашен. Борисов защо се оправдава, че запорите са от прокуратурата? Те са от НАП, от Влади Горанов. Попитайте го какво иска да замете, да скрие", призова Божков. „Какво ще се промени, ако се върна? Само ще ми запушат устата и хората пак ще са заложници. Нямам дори предявени обвинения даже. Никой не ме е търсил. Има някакви служебни адвокати, които не съм ги чувал. Сигурно единият е социално слаб, или малолетен“, добави бизнесменът.

Бизнесменът отрече да има връзка с певицата Лилана. „Не могат да арестуват хора по подозрение, че имат контакти с мен. Това е смешно. Сигурно и вас ще ви арестуват някой ден“, каза той на водещият Антон Хекимян. „Пари нямам, но имам приятел. Всичко е блокирано“, сподели Божков. „Гешев и неговите слуги разрушават световно културно наследство. Държавата ще бъде съдена. Вече съм подал искове в съда в Лондон. Присвояването на културно историческо наследство е престъпление срещу човечеството. Още не е унищожено цялото, но да го водиш хора да го пипат с ръце и да го хвърлят в чувалите е страшна вандалщина. И да не е унищожено, то ще погине“, добави той.

„Пеевски седи в сянка като паяк и дърпа конците. Не трябваше да се назначава Гешев за прокурор. Публична тайна е кой го назначи. Нека да разследва главният прокурор! Ако не го направи, значи е бухалка“, каза още бизнесменът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във