Параграф22 Daily

§22 Новини

ВЕИ производител осъди EVN за удържана такса

Компания за производство на електрическа енергия от слънцето осъди "EVN България Електроснабдяване" АД за неизкупен ток. Това става ясно от решението на Апелативния съд в Пловдив, публикувано на сайта на съдилището, предаде БТА.

В жалбата си фирма "Стар Енерджи" ЕООД, която има фотоволтаична централа в с. Черни връх, община Камено, твърди, че от ЕВН са заплатили частично представените по договора фактури за произведен ток. Позицията на електрическата компания е, че са прихванали суми за заплащане на цена за достъп до електроразпределителната мрежа, която е утвърдена от ДКЕВР за производителите на възобновяема енергия на 14.9.2012 г. В средата на следващата година обаче Върховният административен съд отменя таксата за достъп като незаконосъобразна.

Така отпадат основанията на EVN да фактурира временни цени за достъп, посочват в решението си магистратите и осъждат електрическата компания да преведе на "Стар Енерджи" дължимите близо 32 000 лв. по фактури за произведена енергия. Осъдителното решение е постановено на две инстанции и може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във