Параграф22 Daily

§22 Новини

Велико Желев е все още без обвинения

Все още не са повдигнати обвинения срещу задържания снощи бизнесмен Велико Желев, заяви адвокатът му Менко Менков. Той посочи, че след акцията в офисите на "Хидрострой" снощи изпълнителният директор на фирмата е в ареста за 24 часа.

Полицията обискира офисите до полунощ. По случая е образувана преписка в Първо Районно управление в столицата по сигнал за принуда.

Очаква се по-късно днес материалите да бъдат докладвани в Районната прокуратура в София и да бъде взето решение дали и какво обвинение да бъде повдигнато на Желев, както и дали да бъде освободен от ареста.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков заяви, че арестът на Велико Желев е изненада. "Големият проблем в строителството и нередностите в пътния сектор са на държавата като възложител. Именно тя е допуснала незаконно строителство при ремонтите на републикански пътища в периода от 2018 до 2021 г., извършвайки основен ремонт, скрит като текущ. По този начин е нямало никакъв контрол", заяви той.

Неофициална информация сочи, че има подозрения срещу Желев, че е упражнил насилие върху негов служител и го е накарал да подпише документи с невярно съдържание.

Велико Желев е бивш шеф на Агенция „Пътна инфраструктура”. В момента е председател съвета на директорите на фирма „Хидрострой”, която получи поръчката за 360 млн. лева за строежа на тунела под Шипка. Фирмата, която е основана през 1962 г., се занимава основно с асфалтиране на пътища, ремонти и зимно поддържане. Консорциум от фирми, начело с „Хидрострой”, пое изпълнението на проекта за Северната скоростна тангента. А преди около седмица служебният регионален министър Иван Шишков направи проверка на този обект, като бяха взети проби от асфалта. По-късно Шишков каза, че липсва една трета от асфалта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във