Параграф22 Daily

§22 Новини

Великобритания трябва да премахне "цирея" членство в ЕС, успокоява еврокомисар Джонатан Хил

Новият британски еврокомисар се опита да успокои напрежението между Лондон и ЕС, заявявайки, че въпросът за нейното членство бил „цирей, който трябва да бъде пукнат". Коментарите на Джонатан Хил дойдоха веднага, след като препирните между Великобритания и ЕС бяха коментирани и от новия шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който в сряда изрази мнение, че британският премиер Дейвид Камерън имал „проблем" с другите европейски лидери.

Изложен на натиск от евроскептиците у дома, Камерън иска да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС преди провеждането на замисления референдум през 2017-а година, на който ще се решава дали страната трябва да напусне Общността. Но желанието му да реформира основни европейски принципи като свободата на придвижване среща съпротивата на други европейски лидери, докато скандалът относно сумата от 2,1 млрд. евро - допълнителна вноска в бюджета на ЕС, поискана от Брюксел, изостри докрай напрежението от двете страни на Ламанша.

„Разбира се, в момента дебатът във Великобритания преживява разцвет", каза Хил в първото си интервю след встъпването си в длъжност като отговарящ за финансовата стабилност в Европейската комисия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във