Параграф22 Daily

§22 Новини

Венецианската комисия ще препита Данаил Кирилов за монопола на главния прокурор

Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, е поканила министъра на правосъдието Данаил Кирилов да защити предложенията си за промени в Закона за съдебната власт. Очаква се след обсъждане комисията да обяви становището си за законодателните промени. Той предлага разследването за умишлено престъпление от общ характер срещу "тримата големи" в съдебната власт да започва по предложение на поне трима членове на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) или на министъра на правосъдието, а пленумът му да дава разрешение с поне 17 гласа "за", информира Дунав мост. .

Готовност за промяна на закона "на коляно"

Съвсем друг вариант обяви премиерът Бойко Борисов в интервюто си по Би Ти Ви в сряда. Той съобщи, че вече имал препоръки от черновата на Венецианската комисия. "За подсъдността на главния прокурор те казват, че трябва да има абсолютно независимо прокурорско звено, с две трети да се избере от прокурорската колегия и ако има извършено престъпление, този прокурор да може да го проведе това разследване, без да се отчита на никого", обясни премиерът.

Посоченото от него също противоречи на становището на Венецианската комисия от 2017 г. Тогава тя посочи, че главният прокурор държи в подчинение прокурорската колегия на ВСС, затова от нея не могат да се очакват независими действия. Аргументите й гласяха, че става дума за бивши или бъдещи подчинени на главния прокурор и няма гаранция за вътрешната им независимост, защото той може да реши да ги преследва наказателно.

Решението на Венецианската комисия е важно, особено в светлината на последните признания на главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, че изборът на съдебните ръководители се случва извън съдебния съвет. Заради изявленията им председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова да бъдат разследвани за търговия с влияние.

Експертите на Венецианската комисия бяха поканени да дадат оценка на поредните опити на българското правителство да промени недосегаемостта на главния прокурор. В началото на ноември те бяха на двудневно посещение в България и се срещнаха с премиера, президента Румен Радев, главния прокурор и заместника му Иван Гешев, както и с министър Кирилов. Имали са среща и с няколко неправителствени организации.

Кирилов пратил на комисията няколко варианта – да си изберат

На докладчика на Венецианската комисия не е бил изпратен само официалният вариант за промени, които бяха обявени за съгласуване, а още няколко. На практика се очаквало експерти от комисията да преценят кой от тях е най-приемлив, разказаха неофициално от ГЕРБ. Сред тези допълнителни варианти имало и такъв, за който говори Борисов, защото управляващите са пратили множество варианти и текстове, смятат, че веднага след като Венецианската комисия излезе с официалните си препоръки, правителството ще има готовност, дори в почивните дни, да приеме законови промени. Нямало пречка за такова бързо събиране на министрите, тъй като имало доста подготвени текстове в зависимост от това какви ще са препоръките.

Прогнозата за промените – ще имат смразяващ ефект

Днес се очаква да излезе и становището на Комитета на министрите към Съвета на Европа по изпълнението на решението "Колеви срещу България". Той постави ултиматум на българското правителство да представи планираните мерки до 1 октомври 2019 г. Вече беше публикувано предварително становище на отдела по изпълнение на решенията на съда, че предлаганият законопроект на Кирилов не само няма да реши проблема, а ще го задълбочи. За изпълнението на въпросното решение се настоява отново и в последния доклад на мониторинга на Европейската комисия, който засега не е отпаднал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във